Mobil weboldal, mikor jó?

Mobil weboldalról akkor beszélünk, ha az eredeti honlap mellé egy külön oldalt készítünk csak a mobilos látogatók számára. Ez az oldal legtöbbször az m.honlap.hu vagy a honlap.hu/m címen érhető el és tartalma általában nem egyezik meg az eredeti weboldal teljes tartalmával.

Ez a megoldás volt az első, amellyel a webmesterek megpróbáltak megfelelni a mobilos látogatók igényeinek, amelyek a honlapok mobilos használhatóságára vonatkoztak. A google is javasolta ezt a megoldást az első időkben, de most már a reszponzív weboldalak mellett teszi le a voksát. A különálló mobil weboldal több problémát vet fel, amelyekre mindenképpen megoldást kell találni, különben a google duplikált tartalom miatt akár büntetést is adhat az oldalnak, amelyek a találati listán való hátrasorolás jelent.

Kinek javasolható a mobil weboldal?

Akkor érdemes különálló mobil weboldalt készíteni, ha a weboldal tartalma speciális megoldást igényel a mobilos látogatók számára. Vagy azért, mert tudható, hogy a mobilos látogató csak a tartalom egy részére kíváncsi, vagy mert egyszerűsíteni szeretnék a látogató dolgát.

Itthon a néhány legnagyobb honlap amely különálló m.holnap.hu megoldást alkalmaz a látogató dolgának egyszerűsítésére:  m.hasznaltauto.hu, m.ingatlan.com. Ez a két oldal speciális, mert egyedülálló keresési felülete az ingatlanoknak és az autóknak. Itt nagyon fontos, hogy ha a látogató mobilon ugyanazt az összetett keresési felületet látná, akkor rendkívül kényelmetlen lenne az oldal használata, mert annyi paramétert és lehetőséget kell kitöltenie, kiválasztania, ami nagyon sok időt vesz igénybe.

A fejlesztők ezért a külön mobil weboldal mellett döntöttek, ahol a betöltődés után egy egyszerűsített keresési felület fogadja a látogatót, aki így egyből egy gyors keresést tud indítani a legfontosabb paraméterekkel. Ez a fajta megoldás 100%-ban a látogató kényelmét szolgálja, mert ugyan nincs meg minden lehetősége a szűrésre a látogatónak, de a legfontosabb paramétereket eléri és nagyon gyorsan kap eredményeket.

Ez a fajta megoldás nem általános, mert nagyon kevés olyan weboldal van ahol ilyen típusú kereséseket kell végezni. A legtöbb esetben néhány oldalas, maximum néhány tízoldalas weboldalak vannak, ahol ennél lényegesen egyszerűbb és gyorsabb megoldás a reszponzív weblap létrehozása, mert nincs értelme az amúgy is kevés tartalmat tovább rövidíteni.

A tartalom egyszerűsítésére vonatkozó megoldást tapasztalhatunk az m.idokep.hu időjárási oldal esetén is. Itt a mobil weboldal a leglényegesebb tartalmakat mutatja a látogatónak mindösszesen egy oldalon. Ebben az esetben a mobilról érkező látogató vélhetően az aktuális adatokra kíváncsi így a tulajdonosok – vélhetően a statisztikai kimutatások alapján – úgy döntöttek, hogy az aktuális időkép mellett egy hétnapos előrejelzést és a legfontosabb térképeket teszik ki a mobil weboldalra. Itt az volt az elv, hogy a mobilon érkező látogató a lehető leggyorsabban megkapja a szükséges információkat, ne kelljen kattintania és keresgélnie.

Céges mobil honlap?

Nézzük, hogy egy átlagos céges honlap esetében szükség van-e külön mobil weboldalas megoldásra. A legtöbb esetben az ilyen honlapok néhány oldalból, a szolgáltatások, termékek bemutatásából, bemutatkozásból és kapcsolat felvételi lehetőségből állnak, így az a lehetőség, hogy a látogató számára rövidítsünk és kivonatoljuk a mobil weboldalt nem célszerű, mert egyébként is rövid tartalomról van szó.

A másik indok, hogy valamilyen egyszerűsített megoldást nyújtunk a látogatónak ismét nem állja meg a helyét, mert eleve nincs olyan összetett rendszer, amit egyszerűsíteni kellene.

A mobil weboldal megoldás felmerülhet még ott, ahol olyan technológiával készült a honlap, amely eleve kizárja a reszponzív átalakítás lehetőségét. Két ilyen gyakori technológia van: a flash programozással készült honlap és a táblázatos felépítésű weboldal.

Tapasztalataim alapján egyik esetben sem ajánlom, hogy külön mobil weboldalt készítsünk, mert az eredeti weboldal hagyományos megjelenése sem használ ki minden lehetőséget, amellyel a googleben a lehető legjobb eredményeket érné el, így inkább a teljes weboldal cseréje a jó megoldás.

Minden esetben egyedileg kell megvizsgálni a weboldal átalakítása előtt az optimális mobil megjelenés lehetőségeit. Ha kérdése van, vagy szeretné megtudni, hogy az Ön weboldala esetén mi lenne a legjobb megoldás a mobilos megjelenítésre akkor keressen!

Tetszett? Oszd meg!Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
Solymos Tamás

Solymos Tamás

Egy évtizede foglalkozom honlapok készítésével és az utóbbi években kiemelt szerepet kaptak a honlapok mobil megoldásai. Igyekszem a jövő lehetőségeit kideríteni és megosztani a látogatókkal. Ha kérdésed van a weboldaladdal kapcsolatban, segítségre lenne szükséged, akkor keress bátran, kattints ide: kapcsolat.
Solymos Tamás

Latest posts by Solymos Tamás (see all)